Zelfverdediging & Weerbaarheid

Effectieve zelfverdediging en mentaal-fysieke weerbaarheid is uit géén enkel boek zonder professionele begeleiding te leren. Als je serieus van plan bent om een training, cursus of workshop te starten dan is het allerbelangrijkste een goede school te vinden met een erkende leraar en daaropvolgend een gratis proefles zonder verdere verplichtingen of kosten te volgen.

Gebruik de geleerde technieken nooit in drift. Natuurlijk is het jezelf verdedigen tegen een onrechtvaardige aanval verdedigbaar, maar aanvallen zonder aanleiding of noodzaak is zonder meer eerloos en nooit goed te praten. Vergeet niet, dat dikwijls terugtrekken uit een gevecht of conflict waarvan je weet dat je hem/haar kunt verslaan meer moed toont en meestal een beter gevoel geeft dan het geweld te laten escaleren.

De educatieve en inspirerende lessen/workshops/cursussen zijn door mij op basis van mijn ervaring en jarenlange studie naar de meest effectieve technieken samengesteld voor de diverse doelgroepen en kunnen in overleg zowel op de dag als avond worden uitgevoerd! 

1. Praktijkgerichte Zelfverdediging

Tijdens de lessen of cursus ‘Praktijkgerichte Zelfverdediging’ ligt de nadruk wat meer op een aantal belangrijke praktijkgerichte zelfverdedigingstechnieken die je kunnen helpen in eventueel voorkomende alledaagse ongewenste situaties zoals bijvoorbeeld:

 • Bij verwurgingen en als je vastgepakt wordt
 • Wanneer je aangevallen wordt met stoten en/of trappen
 • Wanneer je bij een pinautomaat staat en je wordt aangevallen
 • Wanneer je op de grond ligt
 • Wanneer iemand met een mes of stok op je afkomt
 • Bij verbale en non-verbale agressie
 • Ook komen er een aantal technieken aan de orde die je kunt toepassen met een aantal dagelijkse voorwerpen die je vaak bij je hebt (pen, sleutelbos, paraplu, handtas, boek, pen, betaalpas, wandelstok, tijdschrift, etc.). Wist u dat u met een krant een plank kunt breken!!

2. Professionele Zelfverdediging

De lessen ‘Professionele zelfverdediging’ zijn toegespitst op medewerkers van politie, deurwaarders, winkelpersoneel, etc. worden aangeboden op maat in de context van hun functie.

3. Zelfverdediging & Conditieverbetering 

Deze lessen zijn speciaal ontwikkeld voor diegenen die:

 • Een vorm van recreatieve fitness en zelfverdediging willen koppelen aan plezier en niet verbonden willen zijn aan een vast clublidmaatschap/clubbijdrage bij een sportschool en/of geen graduaties (banden) willen behalen (uiteraard bestaat de mogelijkheid om bij voldoende interesse over te stappen naar de lessen Taekwon-Do, Taekwon-Do Senioren 45+ of het Kenko Kempo Karate voor 35 – 105 jarigen waarbij plezier, weerbaarheid en zelfredzaamheid centraal staat!
 • Die de lessen privé op maat willen volgen of met een groepje personen die door welke reden dan ook de voorkeur geven om te trainen met dames, heren of dames/heren. Uiteraard kan dit in overleg ook op een vast tijdstip in de week.
 • Eens kennis willen maken met een verdedigingskunst en/of met de mentaal-fysieke oefeningen die daarin centraal staan.
 • Uiteraard wordt er rekening gehouden met uw leeftijd en conditie!.

4. Workshop van een, twee of meerdere dagdelen

Tijdens deze workshop(s) komen de meest voorkomende basistechnieken op het gebied van zelfverdediging en weerbaarheid aan de orde en kunnen op maat 1 op 1 of met een klein groepje worden uitgevoerd. Uiteraard is het ook mogelijk deze op een nader te bepalen locatie uit te voeren met een grotere groep personen of tijdens een theoretische bedrijfstraining waarbij voor het team een afwisselend onderdeel op het programma gewenst is! .

Inhoud van de lessen of cursussen zelfverdediging

 • Om tot een verantwoorde basis te komen is de inhoud van iedere les naast het eigen maken van effectieve zelfverdedigingstechnieken ook gericht op het verkrijgen van zelfvertrouwen, zelfbeheersing, uitstraling en concentratievermogen. Deze elementen spelen immers niet alleen een belangrijke rol bij het uitoefenen van de technieken tijdens de lessen maar zijn uitermate ook van belang in het dagelijkse leven (privé, werk, studie).
 • Tijdens de lessen komen er diverse soorten technieken en oefeningen aan de orde waaronder warming-up en conditie, ademhalingstechnieken, concentratieoefeningen, basisstanden en uiteraard zelfverdedigingstechnieken.
 • Bij alle lessen wordt er uiteraard rekening gehouden met uw leeftijd en conditie en er geldt bij de groepslessen “respect voor elkaars kwaliteiten, leeftijd, etc”.

Interesse? Stuur een mailtje naar henniethijssen@gmail.com